Bir ilaç aç karına alınacaksa yemekten iki saat sonra veya bir sonraki yemekten bir saat önce alınmalıdır. Tok karına alınacak ise yemek sırasında veya yemekten hemen sonra yutulmalıdır. Aç karına alınan ilaç midede yiyeceklerle beraber uzun süre kalmayacağı için ince bağırsaklara daha kısa sürede geçer ve emilimi daha hızlı olur. Buna etkinin daha hızlı başlaması eşlik eder.
Tok karına ilaç almayı bazı ilaçların mide yüzeyini tahriş edebilme etkisinden dolayı tercih ederiz. Bu gibi ilaçlar kortizon, aspirin, romatizmal ağrı kesici ilaçlar, kansızlık için alınan demir, bazı idrar söktürücülerdir.
Bu arada hiç unutmayalım bir ilacı yutarken ona eşlik edebilecek en ideal içecek en az bir bardak sudur. İlacı bol su ile yutmak onun daha iyi parçalanmasını sağlar, midenin boşalmasını hızlandırır. İlaçları yutarken meyve suyu, gazlı içecekler gibi hafif asitli içecekler kullanmak midenin boşalmasını yavaşlatır.
Bağırsağın aşırı hareketli olduğu ishal gibi durumlarda ilaç bağırsaklarda çok hızlı geçeceği için emilim için fırsat bulamaz. Kabızlıkta ise bunun tam tersi olmaz çünkü kabızlık kalın bağırsağa özgüdür. Kalın bağırsağın ise ilacın emilmesinde fazla bir rolü yoktur.