Çeşitli bitkilerden elde edilen maddeler ilaçlar gibi tablet, draje, şurup gibi ilaç şeklinde piyasada satılmaktadır. Bitkisel ilaçlar, hekime danışarak alınmak şartıyla özellikle hafif rahatsızlıklarda veya yardımcı tedavi olarak etkili olabilir ancak tek başlarına bir tedavi yöntemi olamazlar. Bunların hekimden habersiz kullanımı hastalıkların belirtilerinin gizlenmesi sonucu yanlış teşhis konulması ya da verilen ilaçlarla olumsuz etkileşme gibi kötü sonuçlar doğurabilir.  

Bunlardan bir kısmı Dünyada yasaklanmış olan “Sibutramin” adlı etken maddeyi içerir. Zayıflama ilaçlarından ani ölümler içerikte belirtilmeyen bu madde yüzünden olmaktadır. 

Eczanelerde satılan ve reçeteye yazılabilen ilaçlara en az on yıl süren; önce hayvanlarda, sonra sağlıklı insanlarda, sonra da hasta insanlarda yapılan çok kapsamlı Çalışmalardan sonra ruhsat verilir. Bitkisel ilaçlara ise Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından mevzuat gereği ayrıntılı bir inceleme yapılmadan ruhsat verilir. İlaç kullanmaktan çekinen kişilerin tercih edebildikleri bitkisel ilaçlar aslında, aynı ilaçlar gibi bir takım fiziksel ve kimyasal işlemlerden geçer, bozulmayı önlemek, tat ve renk vermek için onlarca katkı maddesi eklenerek üretilir.  

Özet olarak; ilaçlar çok masraflı bir süreç ve bilim insanlarının alın teri dökerek yoğun çalışmaları  sonucunda bizlerin sağlığına hizmet için sunulur.  Bütün bu emekler dünyada en kıymetli şey olan insan hayatının sağlıklı bir şekilde sürdürülebilmesi içindir. Bu şifa kaynaklarından en akılcı şekilde faydalanmak için hastalandığımız zaman direk olarak hekime başvurmalıyız. Bu şekilde biz de hayatımıza gereken önemi vermiş oluruz.  

Bütün okuyucularıma uzun ve sağlıklı bir ömür dileğimle…