Ağızdan ilaç alırken nelere dikkat edelim
Damardan veya kas içi uygulanan ilaçlar direk olarak kan dolaşımına katılır. Fakat ağızdan alınan ilaçlar sindirim sisteminde başka ilaçlar veya gıdalarla karşılaşınca emilimi etkilenebilir. Bunu etkileyen faktörler;
- Sıvı ilaç şekilleri tablet, draje gibi şekillerden daha hızlı emilirler
- Midenin boşalmasını geciktiren katı, sıcak, yağlı besinler, ülser, heyecan, ayakta durmak ilacın emilmesini yavaşlatır
- Soğuk, sulu besinler, bol su içmek, hafif egzersiz, yatma pozisyonu, sigara içmek midenin boşalmasını hızlandırır
- İnce bağırsakların emilim yüzeyi midenin yaklaşık 1000 katıdır ve İlaçların bol su ile alınması emilimlerini artırabilir.
- Ampisilin (sık kullanılan bir antibiyotik), tetrasiklin (kadın hastalıklarında sık kullanılan bir antibiyotik), levodopa (Parkinson hastalığında kullanılır) gibi ilaçların emilimi besinlerden etkilenir, bu nedenle dikkat etmek gereklidir. Örneğin tetrasiklin süt, peynir gibi kalsiyum içeren gıdalarla bağlanır hem kendisi emilmez hem de kalsiyum emilmez. Ampisillin ve levodopa besinlerle beraber alındığı zaman emilimi dolayısı ile etkisi gecikir.
- İlaçlar büyük oranda karaciğerde kimyasal işlemlere tabi tutulur. Karaciğerde bu işlemleri sağlayan maddelerin miktarı ve etkinlikleri kişinin genetik yapısına göre değişebilmektedir. Yani bazı ilaçlar bazı kişilerde fazlaca etki gösterebilir veya bunun tam tersi olabilir. Önümüzdeki yıllarda farmakogenetik adı verilen bilim dalında yapılan çalışmalar sonucunda kişinin gen haritası çıkarılıp hastalandığı zaman buna göre ilaç seçmek söz konusu olabilecektir.